Muskotnöt och muskotblomma (Myristica fragrans)

URSPRUNG

Muskotträdets hemland är Bandaöarna, Moluckerna i Indonesien, men odlas numera även kommersiellt andra tropiska länder; Västindien (Grenada), Indien (Kerala), Malaysia (Penang), Papua Nya Guinea och Sri Lanka. Träden blir vanligtvis 4 – 10 meter höga, är vintergröna med mörkgröna läderartade blad. Muskotträdet är tvåbyggare eller dioik, inom botaniken en växt med enkönade blommor, dvs. har skilda han- och honplantor. Muskotträdet bär frukt 7 – 9 år efter plantering och är som mest produktiva efter ca. 20 år.

PRODUKTION I VÄRLDEN

10 000 – 12 000 ton per år (muskotnöt)
1 500 – 2 000 ton per år (muskotblomma)
Indonesien och Grenada är världsledande produktion av; muskotnöt 75 % och muskotblomma 20 % av den totala produktionen. Muskot indelas i två ”sorter” East Indian och West Indian där den senare är något mildare i smaken och ljusare i färgen. Det finns även en tredje variant ”wild Bombay” vilken främst säljs på den Amerikanska marknaden, som även är den enskilt största importmarknaden för hel muskotnöt. – Källa. Wikipedia

KVALITET

MUSKOTNÖT HEL
Kvantitativa kriterier
Välformade kärnor (%) min 98
Antal kärnor per kg max 120
Skadade kärnor (1) (%) 5
Trasiga kärnor (2) (%) 2
Ytan på kärnan Mjuk och len
(1) Skadade, missfärgade, visar tecken på insektsangrepp på <5% av kärnan totala yta. (2) Trasiga, spruckna, >5% av kärnan totala yta.
Kvalitativa kriterier
Fukthalt max 10% Askhalt max 3% Oljehalt min 5%

MUSKOTNÖT MALD
Kvalitativa kriterier
Oljehalt 4-9% Partikel storlek min 0,8 mm
Källa: Codex Committee on Spices and Culinary Herbs – Draft Standards for nutmeg (CCSCH4 from August, 2018) samt European Spice Association (ESA) Quality minima document March 2018

ANVÄNDNING SOM KRYDDA

Muskotnöt är en aromatisk krydda, med intensiv något sötaktig smak. Som krydda används den potatis- och grönsaksanrättningar. Den används även till stuvningar, ägg- och osträtter och spenat. Muskotnöt är också en vanlig smaksättning i korvar, Bologna, wiener, prins och frukostkorv, kryddblandning Garam Masala. Muskotblomma har en mer subtil, pepprig och något bitter smak än muskotnöt. Den används framför allt till smaksättning av ljusa såser, fiskrätter och korvar som t ex frankfurter och knockwurst. Både muskotnöt och muskotblomma är vanliga kryddor främst i Arabiska och Asiatiska rätter.

Fett och olja, viktiga för doft och smaksättning
Det är först och främst ingående fett som ger upphov till muskotnötens doft och smak. Huvudsakliga beståndsdelar i muskotnöt är; fett (ca 30-55 %), stärkelse, protein, cellulosa och mineralämnen (kalium, kalcium och fosfor).

Fettsyrasammansättning (%) Muskotnöt Muskotblomma
Myristinsyra 74,9 0,3
Palmitinsyra 9,7 31,3
Stearinsyra 6,9 2,9
Oljesyra 3,8 40,3
Linolsyra 1,8 19,8
Linolensyra 1,0 2,9