Roberts i Örebro och historien om julmust
Nu är julmustsäsongen i full gång. Läs om Arom- och Kryddföreningens medlem Roberts i Örebro och historien om julmust. Artikeln kommer från tidskriften Företagshistoria nr 4 2015.
I början av 1900-talet reste Harry Roberts till Tyskland för att utbilda sig inom samma bransch som sin far, nykteristen och godtemplaren Robert Roberts. Fadern var säljare av läskedrycker och ville att sonen skulle utbilda sig så att de kunde starta ett företag tillsammans. Under tiden som Harry utbildade sig i Tyskland laborerade han själv fram ett recept på en dryck som kunde lanseras som ett alkoholfritt alternativ till all den porter och öl som flödade i stora mängder vid de svenska middagsborden. Runt sekelskiftet 1800/1900 konsumerade vi i Sverige stora mängder alkohol med omfattande sociala och enskilda problem som följd. På 1870-talet drack svensken i genomsnitt 10 liter ren sprit per person och år. När motboken infördes 1918 sjönk konsumtionen till 1 liter per person och år.
Alkoholfritt öl
År 1910 startades företaget Roberts i Örebro. Ett företag som skulle visa sig bli familjen Roberts lycka och framgång under flera generationer. Far och son började tillverka en läskedryck enligt Harrys recept och lanserade den som ett alkoholfritt julöl. Den mörka, söta och skummande alkoholfria drycken, gjorde ingen större succé men såldes ändå under flera år. Med tiden fick julölet ett nytt namn, som vi i dag känner till som julmust. I samband med förbudsomröstningen år 1922, vilken kom att ligga till grund för det statliga monopolet Systembolaget, satte försäljningen av julmust ordentlig fart.
Hemligt recept
I mer än hundra år har familjeföretaget Roberts AB levererat extrakter och essenser till de bryggerier som tillverkar julmust. Under alla år har man varit mycket hemlighetsfull angående de 30-talet olika ingredienser som receptet innehåller. Bland annat ingår aromämnen, citronsyra, enbär, humle, källvatten, kolsyra och sockerkulör. Ingenting har förändrats, utan det är enligt Harry Roberts originalrecept som man blandar koncentratet i dag. Men vissa små förändringar har man ändå gjort för att anpassa sig till marknadens krav och önskemål. Några kompromisser när det gäller råvaror har man däremot aldrig gjort.
Till bryggerierna levererar Roberts ett klibbigt, svart extrakt som antingen är tappat på dunkar eller direkt i tankbilar. Av extraktet tillverkar sedan bryggerierna julmust genom att tillsätta socker, vatten, kolsyra och i vissa fall egna kryddor. Att julmusten smakar olika beror på hur bryggerierna ”förädlar” koncentratet, och det kan som bekant variera.