Användning av aromer
Lukt och smak kan förändras eller komponeras från grunden med hjälp av olika aromer som industrin har till sitt förfogande. Aromer är normalt en blandning av olika ämnen och extrakt (beredningar) från råvaror och livsmedel. Även rökaromer finns, som har sitt ursprung från producerad rök och sedan renats. I naturen känner man 5-6000 olika aromämnen. I praktiken används ca 2000 som utgör de mest väsentliga för arom och smak.
Vid industriell tillverkning av livsmedel är det av flera skäl inte möjligt att använda samma smaksättning som i hemmet. Främsta skäl är råvarutillgång, hållbarhet och stabilitet. När det i en ingrediensdeklaration på ett livsmedel står naturlig arom eller arom kan det t.ex. vara aromämnen, aromberedning (-extrakt), värmereaktionsaromer eller blandningar av dessa. Aromämnen indelas från och med 20 januari 2011 i naturliga och andra aromämnen. Begreppen naturidentisk och artificiell finns inte längre.
I livsmedel användes huvudsakligen och i ökande omfattning naturliga ämnen och beredningar (extrakt). Aromextrakt kommer oftast från växt- (t.ex. apelsinoljor) och köttråvaror. Värmereaktionsaromer ger typiskt olika former av köttsmak och framställs från proteiner eller aminosyror som uppvärms tillsammans med kolhydrater (olika sockerarter). Alla aromer som ingår i livsmedelsprodukter förekommer i små mängder och måste vara riskfria att konsumera då man äter.
Vissa produkter hade inte smakat gott eller funnits i så stor variation utan tillsats av aromer t.ex. konfektyrer, läskedrycker, mjölkbaserade efterrätter. I andra fall används aromer för att ge en egen karaktär åt livsmedel (t.ex. mintkarameller, apelsindrycker).